- Details
Alhoewel ik voor het varen in mijn zeekajak een droogpak en een longjohn heb kies ik hooguit in de winter voor om het droogpak te gebruiken.
In de zomer kies ik voor tochten op zee meestal voor de LongJohn vooral als het gaat om lange trektochten in bijvoorbeeld in Noorwegen of Zweden.
Dit omdat je daar makkelijk een beschadiging in je kleding krijgt. In een neopreen LongJohn is een gat of een scheurtje niet zo'n probleem omdat het nog steeds isoleert zodat je het niet koud krijgt.
Als je echter in een droogpak een scheurtje krijgt is je pak lek. Als je dan in het water terecht komt loopt je pak vol en kan je in ernstige problemen komen: je kunt nauwelijks of niet meer zwemmen. In een extreem geval kan je zelfs verdrinken. Nu kan je natuurlijk reparatie spul daarvoor meenemen maar daar heb je niets aan als je die scheur oploopt als je in het water ligt.
Dus om die reden gebruik ik neopreen bij het varen in een rotsige omgeving!
Nu ik binnenkort weer in Zweden ga varen zag ik bij inspectie van mijn materiaal dat het zitvlak, misschien al geruime tijd, gaatjes en een scheur in het zitvlak heeft opgelopen. Tot nu toe had ik daar geen last van behalve dat je het voelt als je in nattigheid gaat zitten.
Maar deze beschadigingen heb ik opgelopen op rotsen (tijdens zitten en tijdens sjouwen met kajaks bij in- en uitstappen in rotsige omgeving)
Nu kan ik natuurlijk een nieuwe LongJohn aanschaffen. Maar ik koos er nu voor om het zitvlak te repareren voordat de gaten te groot worden.
Daarvoor gebruikte ik "GearAid repair adhesive AQUASURE + FD" (dat is hetzelfde spul waarmee ik pas geleden nieuwe polsmanchetten in mijn kanojack heb vervangen)(link)
De reparatie, zoals hier boven weergegeven, voelt heel degelijk aan en is tegelijk nog flexibel: het lijkt een dikke laag plastic van een ruime 1,0 á 1,5mm dikte). Voelt heel goed: hier heb ik wel vertrouwen in. Bovendien is het ook een test-case hoe je onverhoopt onderweg tijdens een tocht zo'n reparatie met een tubetje kunt uitvoeren😏
Nu ga ik toch deze gerepareerde longJohn op de komende trektocht in mei/juni maar niet meenemen in de komende tocht: deze LongJohn is namelijk 5 mm dik en erg warm in zomerse condities: dat heb ik net begin mei in de Grevelingen weer meegemaakt.
Daarvoor heb ik nu als test een shorty aangeschaft die maar 2 mm dik is. Mocht ik onderweg toch koude onderbenen krijgen dan neem ik daarvoor mijn neopreen kniekousen mee (klik hier voor hoe dat eruit zou kunnen zien onder een shorty)
Het is maar een experiment en na de tocht kan ik nog evalueren wat ik voortaan meeneem naar de noordelijke contreien om er met de zeekajak te varen.
- Details
Tiny en ik zagen best wel uit naar onze vakantie met zeekajaks in Bohuslan. We waren al heel lang bezig met bijvoorbeeld ons gedroogde eten voor 10 dagen. Ook onze uitrusting was inmiddels PicoBello.
Op de dag van vertrek was de auto geladen maar op het laatste moment besloten we dat het geen goed idee was naar het buitenland te reizen. Dit in verband met de gezondheid van een familie lid die met ernstige verschijnselen in het ziekenhuis was opgenomen.
Dus op het moment dat we thuis de auto zouden starten voor vertrek hebben we de geboekte reis met de ferry van Kiel naar Göteborg geannuleerd. (dat ging heel makkelijk want dankzij het soort ticket waarmee we hadden geboekt klikten we op de link [annuleren] en de reis was geannuleerd en werd binnen een kwartier het geld terug overgemaakt (minus €16)
Wat nu? Daar waren we snel klaar mee: de kajaks zaten op het dak; de auto was geladen met kano- en kampeeruitrusting EN met voor 10 dag eten.
We besloten daarom geladen en wel op vr 28 april naar Ouddorp te reizen om onze tent op het terrein van de NTKC (waarvan we lid zijn) op te zetten.
Op die manier zijn we altijd binnen een dag weer thuis als dat nodig mocht zijn. En als dat onverhoopt niet nodig is kunnen we in de omgeving wandelen in de duinen van Goeree Overflakkee.
Bovendien kunnen we kanoën op zee in de Voordelta, op de Grevelingen of in het Haringvliet.
En zo hebben we dat opgelost!
Over die wandelingen zullen we het op dit weblog niet hebben.
Maar over het varen op ruim water wel😉.
- Details
Al 15 jaar gaan we een ruime week met een ploegje de zee op. We noemen ons "gekscherend" de Heeren van de Zee. Dit jaar is echter een bijzonder jaar omdat Dick heeft aangegeven dat hij echt niet meer mee kan. Daarom stelde hij ons voor om in april een gezellig Weekend in Lauwersoog te houden. Daarvoor hebben we daar een botenhuis hadden gehuurd waar we het ons gezellig hadden gemaakt.
Een ook zijn we erin geslaagd dat weekend met de hele groep gezamenlijk te varen.
Voor sommigen onder ons was het varen ook het op peil brengen van de conditie voor juni 2025 als we er weer op uit gaan.
Voor Theo was het varen ook een oefening om te oefenen met zijn splinternieuwe GoPro.
Hieronder het resultaat van Theo's film:
Ik krijg dus een metgezel om tijdens de tochten actie-filmpjes te maken.
Niet dat de anderen niet filmden. Die filmden met hun mobiele telefoons of waterdichte camera's.
Daar heb ik altijd veel respect voor gehad want om in een ruige zee te filmen moet je toch weer veel vertrouwen in je evenwichtsgevoel hebben.
Niet dat er met mijn evenwicht wat mis is, maar ik houd van veiligheid en film daarom altijd met een GoPro PLUS een afstandsbediening. Bovendien heb ik op die manier ook meer zicht op mijn vaarmaatjes en hoe het met hen gaat.
- Details
In mijn artikel "Deelbare peddels" van 22 mei 2024 beschreef ik hoe ik mijn peddel EN mijn reserve peddel deelbaar heb gemaakt. Voor beide peddels gebruikte ik een setje zoals geleverd door KanoSport en heb ook beide setjes met hotmelt (cq. smeltlijm) bevestigd.
Bij mijn "reguliere"peddel (lees "meest gebruikt") is dat prima gelukt: Lendal Linetik Touring.
Met mijn reserve peddel "Lendal PowerMaster" ging dat anders.
De eerste keer gebruikte ik de peddel, voorafgaand aan een vakantie, een dag als proef om de lijmverbinding te testen. De peddel voer prima natuurlijk, maar toen ik na de tocht kritisch naar de peddel keek zag ik dat er een blad los zat. Ik trok toen de conclusie dat er sprake was van een "beginners foutje". Ik heb het setje opnieuw zorgvuldig weer vastgelijmd zoals ik dat in mijn artikel van 24 mei heb beschreven. Vorig jaar heb ik de reserve peddel niet hoeven gebruiken. Mijn reguliere peddel heb ik sindsdien echter heel vaak zonder problemen gebruikt.
Dit jaar ga ik uiteraard weer een trektocht maken in mei en dus maakte ik opnieuw een proeftochtje met mijn reserve peddel. Daarbij voer ik tijdens een kanopauze met de boeg een ondiep graslandje op. Weer uitgegeten duwde ik me met met de peddel het graslandje weer af. Daarna merkte ik bij het varend dat de peddelhoek was veranderd.
Hé, wat is dat???? Eens even beter kijken en voelen !!!
En inderdaad zat het blad nu los en kon ik de hoek zonder problemen draaien en één blad schuiven.
- Details
Voor zeekajakkers die voor het op zee varen HP33 gebruiken voor getij en getijstroom is er goed nieuws!
Voorheen was het zo dat je bij een watersportzaak een CD kon kopen met het programma NLTidesD erop dat je op de computer kon installeren. Dat was echter tijd-begrenst want om het langer dat 1 maand te kunnen gebruiken moest je een mailtje aan defensie (die gaat daarover) sturen en dan kreeg je binnen 1 of 2 dagen een code waarmee je het programma voor de rest van het jaar kon activeren. Op zich werkte deze service best snel
Maar nu is deze aanpak is sinds begin vorig jaar veranderd, want nu kan je het programma gewoon rechtstreeks bij defensie downloaden en hoef je geen code meer aan te vragen. Het werkt gewoon!
- Details
Helaas hebben de rubber manchetten in een kajak-jack niet het eeuwige leven. Alhoewel je de levensduur met goed onderhoud na elk gebruik best kunt verlengen met talkpoeder (na het afspoelen van zout) of een ander onderhoudsmiddel, na elk gebruik, komt er tocht een moment dat er een scheurtje in het manchet ontstaat. Dan is het tijd om het manchet vervangen.
Doorvaren met een lek manchet is niet aangenaam want vooral in golven kan je een natte mouw oplopen en hoe krijg je die weer droog als je op trektocht bent in slecht weer. Bovendien ziet het manchet hierboven echt uit of de scheur binnenkort snel groter zal worden.
Hieronder beschrijf ik, hoe ik pas geleden, een nieuw manchet heb aangebracht. Een nauwkeurig klusje waar je even rustig voor moet gaan zitten:
Klik hier om verder te lezen hoe je te werk kunt gaan om een manchet toe te voegen
- Details
Vorig jaar vierde de KNRM haar 200 jarig bestaan met een feest in het Luxor theater in Rotterdam.
Ik was erbij . Ik voel me dan ook zeer betrokken want ik groeide op in Scheveningen vlak bij de haven en de zee. Daar was ik dan ook vaak te vinden. En zeker toen ik met mijn kajak vaker de zee op ging besefte ik het belang van de KNRM. Ik werd dan ook in 1987 donateur; om hen financieel ook te steunen en ook voor het geval ik ze ooit nodig zou hebben. Dat gebeurde ook echt; in 2003 toen Willem Molengraaff op zee in problemen kwam door acute pijn in zijn rug.
Tijdens de voorstelling heb ik daar echt nog aan terug gedacht.
Mocht je ook op zee varen met je kajak dan kan ik je echt aanraden je ook als donateur te melden. Heel belangrijk want de KNRM wordt door niemand gesubsidieerd maar wordt alleen gesteund door een grote schare trouwe redders aan de wal, zoals de donateurs genoemd worden.
Het was in het Luxor een uitgebreid programma met vele optredens. Vooral Stef Bos had een belangrijke rol. Hij had het lied geschreven "Wat als de storm komt". Hij zong dat samen met Fleur. (3 min.)
Het hele programma van het feest was gedoopt "De symfonie van het water"
Daarvan is een film gemaakt die 1,5 uur duurt, maar daar zal ik je niet mee vermoeien.
Wat ik echter zeer indrukwekkend vond was een lied "ENGELEN" dat ook weer werd uitgevoerd door Stef Bos en Fleur.
Dat ging er over dat er in de afgelopen 200 jaar 74 redders zijn opgekomen tijdens het redden. In dit lied werden deze redders herdacht door in het markermeer 74 licht-ballonnen uit te zetten terwijl hun namen en leeftijd in beeld kwamen.
Van dit lied zie je hieronder het filmpje (6,5 min)
Mocht je de hele film van 1,5 uur willen zien kan je hier klikken
- Details
Vorig jaar kocht Tiny tweedehands een extra kajak van hetzelfde type als ze al had: een "Breeze extreme". Deze werd gestald bij de kanoclub terwijl ze in de andere kajak vanaf huis peddelde.
Al gauw kwamen we er helaas achter dat deze kajak behoorlijk lek was: in het achterste compartiment lag na het varen altijd ca. 1 à 2 liter water; vooral als er wat golven stonden. Soms stond er ook zelfs water in het dagluik.
Er is echter niets zo vervelend als een "droog" compartiment water maakt. Dus moest er gerepareerd worden.
Dat heb ik uitgesteld tot deze winter want het zag er binnenin heel gecompliceerd uit om op te lossen.
Dus werd de kajak in de garage opgeslagen om goed te drogen.
Daarna was het lek wel makkelijk op te sporen: terwijl de kajak op de kop lag goot ik met een gietertje water in de schegkast want daar vermoede ik het lek.
En inderdaad: het water stroomde flink naar binnen. Lek gevonden!
Maar nu bleek echter dat het er binnen gecompliceerd uitzag.
Voor een deel lag dat bij de bouwer Dave Collins (helaas overleden) want die had de slang van schegkast naar de bedieningsknop geheel in polyester gelamineerd. Hij vertelde me ooit dat hij dit deed om de kabel te beschermen voor het laden van het compartiment. Het gebeurt namelijk best vaak dat iemand met wat kracht iets in het compartiment propt en daarbij de bedieningskabel beschadigt. Met deze bouwwijze was dat verleden tijd, want dat had hij supersterk gemaakt.
- Details
Vorig jaar heb ik alle zeekaarten, waarop Simonszand is afgebeeld, in een film op een rij gezet van 1994 tot 2023. Klik hier voor het artikel waarin je de film kunt zien.
Inmiddels is de zeekaart van 2024 ook uitgegeven.
Dat leek me een mooi moment te kijken wat er dit jaar is veranderd.
- Details
De Fjord van P&H is de kajak die ik meestal op trektochten meeneem: veel ruimte, goede eigenschappen en sterk. De kajak stamt uit 1985, evenals het bijbehorende spatzeil van Zölzer. Nu na 39 jaar is het toch wel nodig het spatzeil door een nieuwe te vervangen. Het spatzeil heeft het dus lang uitgehouden. Kwestie van kwaliteit denk ik.
Maar wat nu? Er zijn mooie, soepele zeiltjes in omloop van Reed. Die passen op veel kuipafmetingen en vormen. Omdat ze aardig elastisch zijn, zitten ze altijd mooi strak op de kuip.
Maar: van clubgenoten hoor ik regelmatig dat ze na 2 of 3 jaar wat lekken. Vooral achter je rug op de plek waar vaak wat water blijft staan zodat je een natte rug krijgt. Als je zo'n spatzeil tegen het licht houdt zie je op die plek steevast wat hele kleine gaatjes; speldenprikjes lijken het wel.
Dus ik dacht: lekkage wil ik niet!
Maar van zo'n oude kajak is er een grote kans dat je niet echt een goed passend exemplaar vind. Ik heb diverse spatzeilen geprobeerd, maar nee; daar werd ik niet blij van.
Op de website van Zölzer las ik echter dat ze van oude kanotypes niet de mallen / sjablonen van de spatzeiltjes bewaren.
Dat is jammer want ik wil wel graag zo'n kwaliteitsspatzeil van Zölzer.