Van lekkage houd ik niet zo erg, dus het lek dichten kreeg prioriteit van mij.

Ik er bijna zeker van dat de lekkage bij de aansluiting van de schegkabel plaatsvond. Dit omdat er niet altijd water binnen kwam volgens de vorige eigenaar.  Mijn aanname is dat in golven van redelijk formaat het water, vooral als de scheg naar beneden staat, de kamer in wordt geperst en dan druppelsgewijs water naar binnen perst.

Over de manier van repareren moest ik toch wel even over nadenken.

De bereikbaarheid van de aanhechting is lastig want je kunt er maar met 1 hand bij. Mijn eerste gedachte was een strookje glasmat met polyester goed om de aansluiting heen te wikkelen. Maar met 1 hand is dat lastig: dat  wordt een hopeloos geklieder; zo dacht ik.

Met 1 hand zou je er iets omheen moeten kunnen kneden was mijn gedachte. Dat deed me denken aan een staaf Aquakit die ik zo’n 20-30 jaar geleden eens op de Hiswa heb gekocht. Altijd meegenomen voor eventuele noodreparaties aan de kano.

Ik heb het echter nooit nodig gehad want als het even kan repareer ik liever met polyester en glasmat.  Aquakit is namelijk  op epoxy gebaseerd en daar hecht  naderhand nooit meer polyester op. Dus op zo’n plek kan je later  alleen met epoxy nogmaals repareren als dat nodig mocht zijn.

Maar nood breekt wet en dus ik besloot dit keer epoxy te gebruiken.

MAAR: 20 of 30 jaar oud !!! Werkt dat spul dan nog goed en is er dan nog goede hechting?

Ik besloot naar PolyService in Amsterdam te gaan voor advies en daar een vergelijkbaar, maar vers product, te kopen. Helaas was het fabricaat dat zij verkopen, uit voorraad. Omdat ik geen zin had tot volgende week te wachten heb ik mijn oude AquaKit laten zien. Dat leek hem een prima artikel en aangezien het materiaal in de verpakking niet keihard was kreeg ik te horen dat ik een goede kans heb om het succesvol te gebruiken. MAAR met een  boodschap: doe eerst een proefje! Dat het ik gedaan en heb ik wat van deze kit om een metalen schroef gewikkeld. De volgende dag was het bikkelhard. Henk en ik hebben gezamenlijk en met alle kracht samen geprobeerd de schroef er met een schroevendraaier uit te draaien. Maar zonder succes. Proef geslaagd volgens mij.

 

Dus ben ik vandaag begonnen.met de reparatie. De plek goed schuren en ontvetten. De kit eerst goed kneden; na opwarmen in mijn broekzak (was ook een advies van PolyService). Met 1 hand het materiaal om de kabel kneden. Een spiegeltje en een sterke lamp lieten me zien hoe het eruit zag. Alleen heb ik in tweede instantie  aan de achterkant nog een beetje kit aangebracht omdat ik daar nog een scherp puntje voelde. Achteraf gezien laten de foto’s zien dat dit een klein bultje is geworden omdat de eerste laag mogelijk al te hard was om verder te kneden.

 

Maar ik ben blij met het resultaat. Voorlopig dan, want er moet nog getest worden of het lek nu werkelijk is gedicht. Misschien kan ik zondag eens in de storm op het Alkmaardermeer gaan varen. Als er dan geen druppel in het achtercompartiment is gekomen, kan ik tevreden zijn.