Ik werk best al jaren met polyester. Maar de laatste paar weken, toen ik veel aan het nieuwe zitje voor de Orion heb gewerkt, merkte ik dat ik erg veel jeuk aan mijn handen en, erger nog, aan mijn ogen kreeg. Die ogen is het ergste want dat duurde wel een dag of 3. Vroeger had ik daar niet zo’n last van maar misschien wordt de huid met het verstrijken van de jaren (hi, hi) gevoeliger en/of dunner.

In ieder geval komt de jeuk van de glasmat:

  • bij het knippen en werken met de glasmat komen er hele kleine glasdeeltjes vrij die door de lucht zweven. Ik zag dat op een gegeven ogenblik toen ik strijklicht had op de tafel waar ik mat had geknipt: die was bezaaid met kleine glinsterende spikkels.
  • Maar misschien is het schuren van polyester nog wel verraderlijker want daar komen ook hele kleine deeltjes vrij die alle kanten worden opgeblazen. Misschien dat die ook in je ogen terechtkomen en er een paar dagen over doen om eruit te spoelen. Spoelen met de kraan helpt als verlichting maar lost het niet per direct op. Het is ook voorgekomen dat ik deeltjes in mijn haar had die ‘s-nacht op mijn hoofdkussen terechtkwamen en toen jeuk veroorzaakten. Dus die glasdeeltjes neem je met je kleding overal naar toe.
  • Wat die glasdeeltjes met je longen doen, weet ik niet maar lijkt me eigenlijk ook niet zo best.

Dus het was hard nodig eens na te denken over voorzorgen!

Over de geur had ik al eerder een “wake up all” gehad bij het repareren van mijn Greenlander. Daar moest ik in het achtercompartiment werken terwijl ik er mijn met hoofd en 1 arm net door het luik heen kon. Dat was zo erg benauwd in die polyesterdampen. En ook mijn longen bleven daarna nog erg lang gevoelig voor geuren van oplosmiddel. Dat was het moment dat ik een half gelaatsmasker met filters heb gekocht die alle dampen tegenhouden. Echt ideaal! Overigens had ik bij de Greenlander geen baat gehad bij dat filter omdat dit door het luik niet mee kon naar binnen.

Voor preventie tegen glasdeeltjes heb ik nu als volgt gewerkt (misschien ter lering):

  • bij schuren een bufje over mijn haar en oren trekken. Voor de zekerheid kan je na afloop ook je haar wassen.
  • Lange, dunne, sterke rubberhandschoenen bij schuren en knippen van glasmat. Bij het lamineren gebruik ik weggooi, latex handschoentjes.
  • Kleding: stofjas of overal met lange mouwen en een lange broek. Mouwen in de lange handschoenen stoppen ter afdichting.
  • Een veiligheidsbril of en aangepast duikmasker. Duikbril sloot iets beter af. De gewone bril die ik normaal dagelijks draag beschermt niet of nauwelijks tegen de kleine glasdeeltjes. Misschien werkt dat wel averechts omdat de deeltjes zich achter het glas verzamelen.
  • Het lijkt ook verstandig om schuren buiten te doen om te vookomen dat de hele ruimte al of niet zwevende glasdeeltjes bevat.
  • Na afloop kleding buiten goed uitschudden en uitslaan en gelijk in de wasmachine stoppen; liefst met extra spoelen in het wasprogramma
  • De ruimte waar je werkt na afloop goed stofzuigen en eventuele werktafel goed afnemen met een sopje.

Bij de afwerking van het nieuwe Orion-zitje heb ik veel moeten schuren en heb volgens bovenstaande gewerkt met als resultaat: nauwelijks jeuk.