Zoals je wellicht op mijn website hebt gelezen ben en een grote voorstander van optimaal contact  vaar heupen, knieën en voeten in een zeekajak. Dit omdat je zo optimaal gebruikt kunt maken  van alle eigenschappen van je kano.  Ook voor de veiligheid vind ik dit belangrijk om zo de kans te hebben de kano onder alle omstandigheden te kunnen gebruiken.

Nu het zitje van mijn Orion  klaar is komen de knieën aan de beurt. De Orion heeft, zoals veel andere kajaks, een vrij glad dek waar niet iedereen goed contact mee heeft om bijvoorbeeld op te kanten, te eskimoteren en dergelijke.  Dat zou je een nadeel kunnen noemen. Ik wil het echter graag als een voordeel zien omdat zo’n dek de optimale kans biedt om een goed contact voor jouw persoonlijk te creëren.

Dat heb ik vandaag gedaan.

Eerst heb ik mijn voorraad van velerlei stukjes schuim tevoorschijn gehaald. Vervolgens heb ik een hele tijd  zitten proberen met allerlei diktes en vormpjes. 

Na een tijd besloot ik van een blok uit te gaan en dat te modelleren zodanig dat de knieschijf het dek niet raakt, er kniesteun is om bijvoorbeeld op te kanten en als comfort wat steun aan de buitenkant om je been daar ontspannen tegenaan te kunnen laten leunen.

Ik heb met het blad van een ijzerzaag een stuk schuim gezaagd en vervolgens met heel grof schuurpapier in model gebracht. Dat klinkt simpel, maar is een tijdrovende  kwestie van schuren, passen, schuren, passen, enz. Net zolang tot je tevreden bent.

Toen ik tevreden was heb ik het dubbelzijdig tape tegen het dek geplakt. Dat tape klinkt niet heel definitief. Dat is het ook niet! Maar het geeft me de mogelijkheid om, als ik toch niet tevreden ben, het blok er makkelijk uit kan halen en aanpassen of vervangen door wat anders. De definitieve versie kan je degelijk bevestigen met 2 component-epoxylijm.

Nu het knie-contact in orde lijkt wordt  de volgende activiteit de voetpomp weer te monteren met een andere uitgang en voetsteunen op de goede afstand te zetten. Daar heb ik al wel wat ideeën voor want het voorschot zit veel te ver weg voor mijn beenlengte. Maar ik heb geen zin om het voorschot te gaan verplaatsen. Later kan je hier meer over lezen.