Er is een gezegde “de zee geeft en de zee neemt”.  Zeker in oude tijden was dat een gevleugelde uitspraak in tijd van nood.

Maar kijkend naar het ongeluk van de 5 surfers in Scheveningen vandaag,  “neemt de zee nog steeds”; helaas!

Maar voor zeekanoërs geeft de zee ook: natuur, ruimte, vreugde EN ook voeding. Met dat laatste zijn Tiny en ik vandaag bezig geweest.

Tijdens onze zwerftochten in zeekajaks langs de Noorse en Zweedse kusten hebben we altijd heel veel zeewier gezien. In het heldere water lijkt de zee daar wel een levensgroot aquarium. Prachtig. Ik ben niet zo’n zwemmer, maar Tiny pakte al gauw een duikbril met snorkel en een fototoestel om al dat moois onderwater vast te leggen.
Nu wisten we wel dat je zeekraal, een zout minnende plant die op zoute oevers groeit, kunt eten. Maar wat je met al die zeewieren kunt doen daar hadden we niet meer kennis van dan dat je in de reformzaak vaak gedroogd zeewier kunt kopen. Voor ons vegetarisch vakantiemenu kochten we daar wel wier met een hoog eiwitgehalte. Maar verder reikte onze kennis niet.

Nu kwamen we pas geleden Guido van wildwier.nl op het spoor door een uitzending van “Floortje blijft thuis”. Behalve kanotochten had hij ook workshops over zeewier op het programma staan. Dit is onze kans meer te leren dachten we en legden contact met hem.

Na een mailwisseling over een workshop per kano of te voet hadden we vandaag met Guido een Wierenwandeling  over een basaltdijk waar veel wier in zee groeit.  We vonden het echt een eye-opener: zo veel wiersoorten met evenzoveel  eigenschappen en smaak. De mooiste boodschap was wel dat alles wat hier groeit eetbaar is. Niet alles is rauw even lekker maar veel kan je eten en in recepten verwerken. Er is zelfs een zeewier dat enorm sterk naar peper smaakt. Wat mij betreft is dat voor de liefhebbers van peper. Bij mij duurde het wel even voordat ik die smaak weer kwijt was.

Heb je wel eens gehoord van Darmwier, Zeesla, Blaaswier, Gezaagde zee-eik, Knotswier, Iers Mos, Japans bessenwier, Wakame?  En dat alles binnen 100 meter op de oever. Fantastisch!

Wij zijn helemaal enthousiast en gaan ons zeker verder verdiepen in zeewier; behalve dat het gezond is zien we er ook een waardevolle toevoeging in voor onze vakanties op zee.