Een "doe het zelf"-project!

De winter is in aantocht en op de kanoclub gingen er op de WhatsApp-groep al vragen rond over adviezen voor handschoenen en dergelijke.
Als ik uit eigen ervaring put, dan zijn er globaal 2 oplossingen om je handen redelijk warm te houden: handschoenen en kanomoffen. Vergeef me als ik een eventuele nieuwe soort kanohandschoenen niet ken.
 

1) Handschoenen zijn er tegenwoordig in vele merken en soorten. Maar dat geldt in mindere mate ook voor de moffen.

Het is moeilijk een keuze van het type handschoen te maken en daarbij blijkt vooral dat iedereen zijn of haar eigen voorkeur heeft!

Dat geldt natuurlijk ook voor mij.
Het grootste nadeel van handschoenen vind ik dat je geen direct contact met de peddelsteel heb; vooral in zwaar weer als je kracht moet zetten vind ik dat lastig. Daarbij voel ik dat mijn vinger spieren zwaar belast worden: net alsof ik tijdens het peddelen constant in een tennisbal aan het knijpen ben. Vooral als je neopreen handschoenen gebruikt; die zijn door het neopreen warmer maar geven daardoor dat tennisbal-effect.

Er is één uitzondering op: namelijk neopreen wanten waar op de plek van de handpalm een gat is gemaakt zodat je toch contact met je peddel hebt. Deze handschoenen gebruik ik op zomerse koude dagen in gure wind, maar ook bij het (winters)-branding-kanoën omdat je daarmee wat makkelijker vanaf het strand in zee kan steken.

 

2) Kanomoffen kunnen ook een hele goede oplossing zijn.

Als je daar éénmaal je handen in hebt gestoken (ze zitten om je paddelsteel heen) dan heb je best warme handen.

Dat aandoen is bij sommige types die je in de winkel kunt kopen best wel even lastig: de eerste hand gaat best goed omdat je andere hand kan helpen. Maar voor de tweede hand gaat dat niet en moet je de tanden gebruiken om je hand erin te steken. Vooral als de kanomoffen van flexibel materiaal zijn gemaakt.

Een ander nadeel dat wordt genoemd is dat als je in de winter zou omslaan de handen geen bescherming van handschoenen hebben. Handen worden dan snel zo koud dat je er niet zoveel mee kunt. Het devies is dan natuurlijk om in de winter als er gevaar voor omslaan is, dan niet alleen te gaan varen maar met een maatje die je kan helpen.

Toch gebruik in de winter graag kanomoffen van neopreen. Die zijn veel warmer, vooral als ze van dik neopreen zijn gemaakt. Deze kanomoffen gebruik ik al 35 jaar en ben nog steeds tevreden over ze. Het grote voordeel van deze zelf gemaakte moffen is dat de opening voor de handen open blijft staan zodat je de handen er zonder hulp kunt insteken en je je tanden niet meer nodig hebt als hulpje. Bij een zwempartij in slecht weer blijft 's-winters natuurlijk wel het nadeel van koude handen. Maar dan gebruik ik de kanowanten uit 1) hierboven wel.

Een ander voordeel van deze wanten is dat je ze zelf kunt maken van neopreen van een dikte naar je eigen wens. Ze hoeven niet veel te kosten want je kunt ze maken van een afgedankte wetsuit. Je hebt alleen lijm en een scherp mes nodigwink

Handleiding: het zelf maken van neopreen kanomoffen.

      1. Het patroon
        Jaren geleden heb ik ooit het patroon voor de kanomoffen van een vriend overgetrokken en dat een aantal malen gebruikt; ook voor een paar workshops op de kanoclub. Kort geleden vond ik echter ook een prachtig patroon voor deze kanomoffen in het boek "Kanovaren op ruim water" (1991) van  Elko Knobbe. Opdat je niet zelf hoeft te tekenen heb ik zijn patroon voor jouw gemak op ware grootte getekend en kan je het downloaden. Zelf tekenen mag natuurlijk ook wink

        Klik op het patroon om een tekening op ware grootte de downloaden. De tekenen bestaat uit 2 delen zodat je het op een A4-printer kunt printen.
        1. Knip beide delen van je download uit
        2. Plak ze met plakband aan elkaar
        3. Aanbevolen wordt om het patroon op een stuk hardboard of stevig massief karton te plakken en dan uit te zagen cq. te snijden.
          Daarmee heb je een stevige mal waarmee je de 4 onderdelen makkelijk op neopreen kunt overtrekken
      2. Materialen
        1. Neopreen.
          Je hebt een dikte van 4 of 5 mm nodig. Bij voorkeur aan beide zijden voorzien van een nylon laag. Maar met een gladde buitenlaag en een binnenlaag met nylon gaat het ook goed. Nylon aan de binnenkant maakt het namelijk eenvoudiger om je hand erin te schuiven. Er zijn wel zaken waar je neopreen kunt kopen. Een ook bij watersportzaken/surfzaken kan je soms neopreen kopen.
          Maar van een oud surfpak kan je ook heel goed kanomoffen maken.
        2. Lijm
          Ik gebruik bij voorkeur neopreenlijm voor de sterkste lijmnaad. Ik bestel dat in de webwinkel van Ventus Sports te Den Haag (een surfzaak die ook neopreen verkoopt)

          Eventueel kan je ook transparante bisonkit gebruiken.
        3. Een witte viltstift: een fineliner voor hele dunne lijntjes
      3. De kanomoffen maken
        Met behulp van de mal moet je 4 stukken neopreen uitsnijden
        1. Het neopreen merken met de viltstift en de mal. En snijden of knippen

          Zoals je ziet gebruik ik hier een oude longJohn en een mal van hardboard. Het onderstuk van de longJohn hebben we bewaard als neopreen broekje voor zomerse dagen.
          Let erop dat je voor 1 mof de delen SPIEGELT (zoals in de foto hierboven) om van beide onderdelen de zelfde kant aan de buitenkant wilt krijgen.
          Gebruik voor het snijden een heel scherp mes en probeer een strakke snijlijn te maken. Let er ook op dat je verticaal snijdt niet niet scheef.  KNIPPEN kan ook wel maar let er dan ook op dat je zonder hobbels en knikjes knipt. Voor een goed resultaat met sterke lijmverbinding is een zo strak mogelijke kant nodig van de randen die je aan elkaar moet lijmen.
        2. Lijmen van de eerste naad
          Smeer de naden (niet te dik) in met de lijm en laat die drogen gedurende de tijd zoals op de lijmtube staat/
          Leg de twee helften met de lange naden naast elkaar zoals op de video. Helaas is de film mislukt en kan je alleen de proeffilm zien met de nog niet ingesmeerde naad. Duw de naden "cm voor cm" tegen elkaar en bedenkt dat je gelijk op de goed plek vast moeten zitten. Verschuiven gaat niet meer. Doe dit voorzichtig zoals je op de film ziet.


        3. Lijmen van de tweede naad
          De tweede naad is lastiger aan te drukken omdat je daarmee een buis maakt. Om dat netjes te doen gebruik je een RECHTE fles zonder bolling; bijv. een wijnfles. Leg de fles neer zoals op de video.


        4. Lijmen van de derde naad
          Ook hier is de film van het plakken mislukt. maar je kunt de fles neerleggen zoals op de foto links. En de naad voorzicht tegen elkaar aandrukken zoals bij de eerdere naden.
          Voor de zekerheid zou je deze derde naad nog kunnen naaien. Ik deed dat wel met de hand door oppervlakkig door de nyjlon-buitenkant te naaien. Met de naaimachine zou je ook kunnen zigzaggen alhoewel het neopreen daar zou kunnen verzwakken. Zelf gebruik ik ook al weer jaren moffen die alleen maar gelijmd zijn. Als er een naad los ging was het een kwestie van een smal randje eraf snijden en opnieuw lijmen. Maar dit is me maar zelden gebeurd.
      4. Gebruik
        De kanomof breng je als volgt aan op je peddel:

Goede Vaart
Zo makkelijk trek je ze aan. Klik op dit filmpje: