Annet belde me dinsdag op: of ik zin had Woensdag avond branding te varen bij Bakkum. Wel om 17.00uur verzamelen: eigenlijk wat vroeg voor mij maar wel nodig omdat het alweer vroeg donker wordt.
Uiteindelijk is het me gelukt om om 18.00uur op het strand te staan. We waren met z´n vieren: Dick, Annet, Wietse en ik.

Overdag was er veel wind geweest maar nu in de avond slechts 3-4B. Er liepen geweldige golven als je wat verder naar buiten, naar de tweede zandbank, ging.
Golfhoogte daar soms ca. 2,5 meter. Als je zo'n golf steeds steiler ziet worden tot hij breekt, dan ontneemt je dat de lust om er op te surfen, vooral als je zo'n brekende golf al een keer op je pet hebt gehad.
Een keer, met Annet schuin achter me, heb ik zo'n golf van voren gekregen tijdens het in zee steken. Om te voorkomen dat ik achterwaarts op Annet zou loopen moest ik er volgas tegenin. De krachten die daarbij ontstonden zijn niet te beschrijven. Mijn nek, die net was hersteld, van een semi-whiplash kreeg een geweldige opdonder. Overigens werd Annet door diezelfde golf wel mee terug genomen en bovenop Wietse gekwakt, maar alles liep goed af.

Daarna heb ik golven die ook zo hoog waren, indien mogelijk, maar even voorbij laten lopen. Als zo´n golf je toch meenam moest je alle kracht gebruiken om erin te steunen. Als je niet loopte kwam je er dan nog net rechtop uit.
Tot zo ver de sfeer op zee die avond.

Ik was met de Nordkapp HM en heb me geweldig vermaakt. Ik had nog niet eerder met de HM gesurfd en hij deed het goed; wel met de opmerking dat de integrale scheg soms werd gepakt door golven. Maar dat was wel op te vangen.
De HM surfte niet echt makkelijk maar 1 keer maakte ik toch wel een hele mooie run van ver uit zee. Ik pakte een golf diagonaal en surfte daarop hard onderlangs tot ik dwars in de golf kwam. Door achteroverleunen en een peddelslag kreeg ik de kajak weer diagonaal en kon ik verder surfen. Dat herhaalde zich nog een keer en kon ik tot het strand surfen. Prachtig.
De wendbaarheid is niet hoog, maar dat is logisch met zo´n kajak.


Foto: Arjan Meijer

De branding had vanavond voor elk wat wils: dicht bij het strand zou het voor beginners ook goed te doen zijn of voor diegenen die het even wat kalmer wilde aan doen. Iets verder stonden aardige dumpgolven waar je toch goed in kon surfen en nog verder op zee stonden de beangstigend, steile, hoge golven waar je normaal gesproken niet kan komen (vandaag dus wel) omdat je voortijdig wordt teruggezet.