Toen we 's-morgens uit Noordpolderzijl vertrokken was het instappen nog goed te doen ondanks dat de waterstand iets lager was dan normaal als gevolg van dood-tij.
Toen we 's-avonds terugkwamen was de situatie geheel anders. Ik moet toegegeven dat we later terug hadden kunnen komen om weer bij hoog water uit te stappen. Maar omdat het de voorspelling was dat de wind in de middag zou toenemen, kwamen we eerder terug om te voorkomen dat we een heftige wind-tegen-stroom-situatie zouden komen.
Als je zoals wij nu bij de hoge kademuur in de haven van Noordpolderzijl moet uitstappen, dan is het toch best een kunst om je kajaks omhoog te tillen zonder dat je kajak beschadigt of dat je zelf een blessure oploopt.
Omdat je deze situatie niet alleen in Noordpolderzijl maar ook elders kunt tegenkomen, leek het me zinvol om in stappen te beschrijven hoe je dit doet. Het gaat erom dat je dit als team doet.
Beschrijving (foto's: Jos en Mary):
- Voordat je aan het werk gaat is het belangrijk met elkaar te overleggen wie wat gaat doen.
- Persoon 1 vaart naar een trapje, dat vaak wel ergens is te vinden. Daar klimt hij of zij op, maar blijft nog even laag bij de kajak. Je verschuift, op het trapje staand, de kajak tot je bij de achterpunt komt. Daar klik je de sleeplijn aan de toggle vast. (niet aan de voorpunt; je snap zo dadelijk waarom)
Als je met meer personen bent kan je op het water natuurlijk al aan iemand vragen om jouw sleeplijn vast aan de achterpunt te klikken. Dat scheelt weer in iets wat je anders onderaan het trappetje staand zou moeten doen en kan je dan op het trappetje gelijk doorlopen.
Als niet iedereen een sleeplijn heeft (Foei!) dan kan een eerder klimteam natuurlijk 1 van hun sleeplijnen naar beneden gooien.
- Je laat de kajak los en klimt naar boven terwijl je kajak vrij ronddrijft, maar nog verbonden met de sleeplijn om je middel
- Persoon 2 doet hetzelfde terwijl persoon 1 de sleeplijn, die om zijn of haar middel zat en waar de kajak nog aan vast zit, even ergens aan vast bindt.
- Dan til je met z’n tweeën de kajak van persoon 2 met de sleeplijn uit het water . Als je bij de toggle bent aangekomen pakt elke persoon de grijplijnen en tilt dan samen en TEGELIJK verder tot je bij de kuip bent. De kajak hangt tegen die tijd rechtop tegen de kade.
Vervolgens pakken beide tillers de achterste kuiprand vast. Dan heb je eindelijk goed houvast. Je verpakt tot je allebei de zijkant van de kuiprand met TWEE HANDEN vast hebt. Dat is het moment dat je de kajak min of meer in balans hebt zodat je de kajak horizontal kunt draaien zonder de kademuur te raken. Dat is anders een kritisch punt waarbij je de kajak op een andere manier makkelijk kunt kraken.
Op dit moment is ook duidelijk waarom je de sleeplijn aan de achterpunt van de kajak vastmaakt: de achterrand van de kuip is vlakker zodat 2 paar handen die makkelijker kunnen vastpakken. Maar ook kunnen zaken die je in de kuip hebt liggen niet uit de kajak vallen, wat anders om wel zou kunnen gebeuren.
- Terwijl de beide tillers de kajak horizontaal vasthebben lopen ze tegelijk van de kademuur weg totdat de kajak op de grond kan worden neergelegd. Daarna volgt de kajak van persoon 1; die was ergens vast gebonden in stap 2.
Terwijl deze tillers bezig zijn kan het volgende team van twee peddelaars ook starten met de bovengenoemde stappen.
Het is handig als de twee sterkste peddelaars als eerste omhoog gaan. Als zij klaar zijn, dan kunnen zij eventueel de volgende tillers helpen als dat nodig of gewenst is. Of tillen voor iemand die onvoldoende kracht heeft. Maar nooit meer met meer dan twee personen tillen want dan sta je elkaar in de weg.
Op deze wijze heb je als een geoliede machine in korte tijd alle kajaks op de wal.
Er is nog een ander optie waarbij aan voor en achterpunt een sleeplijn zit zodat je de kajak horizontaal omhoog hijst. In Noordpolderzijl is dat echter niet mogelijk omdat de palen langs de kade te dichtbij elkaar staan.
En stel dat die palen er niet zijn, dan kan je niet voor komen dat de kajak het laatste stukje langs de kademuur schraapt, wat niet iedereen op prijs stelt.
In deze tijd van Corona komt je bij het tillen op deze manier wel erg dicht bij elkaar. Dus het is het qua Corona-besmettngskans veiligst als twee tillers tot hetzelfde adres behoren.
In Noordpolderzijl hen je trouwens nog een andere uitdaging: Langs de kademuur is op ca. 60 cm afstand een liggende houten balk bevestigd aan de palen. Tijdens het tillen moet je daarom met 1 voet op de balk staan en de andere voet op de kade. Die stap is iets om dat voorzichtig te doen. En het is ook een reden dat er zich geen derde persoon mee gaat bemoeien omdat 1 van de drie naar beneden geduwd zou kunnen worden. Het zou mooi zijn als de havenmeester die spleet ooit eens afdekt met een stevige metalen plaat. Toekomstwensen voor een kajak uitstappunt ;-)