Last week I recieved the annual report of the KNRM (The Dutch rescue organisation)

They report to have carried out 1663 rescue operations during last year 2006.; from which in 9 occasions kayaks were involved.

Out of 1663 operations, meaning only 0.5%, you can´t call kayaking a risky sport. Looking at kitesurfing there is a significant difference as they claim 8.5% from the Dutch rescuers.

Looking for lessons I searched the KNRM-website [www.knrm.nl] for those 9 events. Unfortunately I only found 2 rescue reports about kayaks in 2006. May be it migth be concluded that the other 7 were only minor incidents.


Reports:

Egmond aan Zee, 15 april 2006
Kanoër in "problemen" door Zeehonden
Een Duitse toerist ziet vanaf het strand van Bergen aan Zee een kanoër in zee. In de ogen van de toerist verkeerd de kanoër in problemen. Via een Nederlander wordt er via 112 alarm geslagen.

Om 13.30 uur wordt de bemanning van station Egmond aan Zee gealarmeerd. Het KHV en Adriaan Hendrik vertrekken richting Bergen aan Zee. Het KHV arriveert in Bergen aan Zee en al spoedig heeft men de melder gevonden. De mogelijke kanoër in nood bevindt zich op dat moment tussen Bergen en Egmond. De kanoër vaart echter op zijn gemak in het zwin richting Egmond aan Zee. Hij mankeert niets. Later zal blijken dat de bewuste kanoër ter hoogte van Bergen aan Zee enkele rondjes om een school zeehonden heeft gemaakt om foto’s te maken. Waarschijnlijk heeft men toen vanaf het strand gedacht dat de kanoër in problemen was.

De Adriaan Hendrik en KHV keren hierop terug naar station, om 1430u staan KHV en Adriaan Hendrik weer klaar in het boothuis.

(Kind of a false alarm from a tourist at the beach thinking that the kayaker, watching seals, had troubles)

 

 

Scheveningen, 18 november 2006
Surfkanoër in de problemen
Zaterdag 18 november, met de sint was nog in het boothuis, gingen de piepers van de bemanning van KNRM station Scheveningen voor een kanoër in de problemen bij het noorder havenhoofd.

De reddingboot Jan van Engelenburg en het kusthulpverleningsvoertuig waren zeer snel ter plaatse en vonden één persoon op het havenhoofd en een tweede in het water onderaan het havenhoofd tegen de blokken.
De man had verwondingen aan handen en voeten en was zodanig vermoeid en onderkoeld dat hij niet op eigen kracht verder kon.

Omdat de Jan van Engelenburg niet dichtbij genoeg kon komen, werd de man een lijn toegeworpen waaraan hij naar de reddingboot werd getrokken.
Eenmaal aan boord geholpen werd de man in een onderkoelingbrancard gelegd en een ambulance besteld.
De man werd aan het ponton aan het ambulancepersoneel overgedragen en naar het ziekenhuis vervoert.

Om te voorkomen dat er later weer een alarm voor de rode surfkano zou volgen voer de Jan van Engelenburg weer uit om de surfkano te bergen.
Op aanwijzingen van een aantal kitesurfers werd de surfkano gelokaliseerd en aan boord genomen.

Na het bunkeren en schoonmaken weer terug in het boothuis, was de sint alweer vertrokken.

Vandaag heeft de man laten weten dat het weer goed met hem gaat. Hij bedankte de bemanning met de volgende mail:

Beste heren,
Mijn zeer hartelijke dank voor de redding van zaterdagmiddag rond 12.00 uur en het terugbrengen van mijn bootje. Zonder jullie was het heel zwaar geworden. De zee is eigenlijk niet te trotseren.
met vriendelijke groet,
..
PS Ik ben de (branding)kanovaarder van de rode surfkano


(This was a rescue operation for a solo surfkayaker. He had to exit his kayak and was thrown upon a stone dam where he was exposed to breaking waves.)


Both events don't look too serious to me except that the surfkayaker should at least have had a companion who probably could have prevented the man being thrown upon the dam. But: also the seal-watching kayaker would probably not have alarmed the people at the beach if he had a companion- kayaker.
Lesson from 2006 could be: never go alone!

Looking at the fact that there are only 9 events of which only the 2 above are reported, I think we may conclude that the PR for safe seakayaking in Holland is not bad. smile