Er is al veel verbeterd aan de Orion. Maar nu is het eind in zicht met het maken van een goede voetensteun. Ik heb nu eerst een schuimblok pas gemaakt om tegen het voorschot aan te brengen.

Deze oplossing zal tijdelijk zijn want op termijn wil ik de voetpomp weer monteren, Daar wacht ik nog even mee want ik wil nu eerst lekker gaan varen. Bovendien moet ik voor de voetpomp ook nog wat research doen om de 20cm verloren ruimte nuttig te gebruiken. Daarvoor denk ik aan twee opbergruimtes die tegelijk voetensteun zijn. Dat is een mooie winterklus.

Hoe je zo’n blok schuim van 2x10 cm dikte makkelijk vorm kan geven om precies in de kajak te passen heeft me wel een tijdje bezig gehouden. Ik zag er tegen op om vaak in en uit de kuip te kruipen en telkens het blok wat bij te werken. Het leek me prettiger om het blok in 1 keer goed te maken zodat het gelijk goed past.

Daarvoor heb ik als een resultaat van mijn denkwerk een houten raam gemaakt dat om de kajak past.

Met dat raam heb  ik de vorm aan de buitenkant van de kajak op 3 plaatsen vastgelegd. Drie plaatsen omdat 2 blokken allebei 2 kanten hebben waarvan er 2 hetzelfde zijn daar waar ze tegen elkaar liggen.

De vorm heb ik opgemeten door puntige vingers op het raam te schroeven:

Raam met vingers heb ik overgezet op een vel papier: eerst stippen op de plek van de punten en daarna een vloeiende lijn getrokken door de stippen.

Dat moest 3 keer gedaan worden Overgetrokken op de schuimblokken

Daarna met een ijzerzaag zo haaks mogelijk uitgezaagd op de omtrek. En omdat je van elk blok twee kanten hebt (de kajak loopt smaller toe) met een rasp de blokken aan de hand van de 3 patronen afgeschuind zodat ze precies in de kajak passen.

Ik heb weinig rekening gehouden met de wanddikte van de kajak omdat ik aannam dat het schuim wat veerkrachtig is en toch wel naar binnen geperst kan worden.

Dat werkte inderdaad want zittend in het zitje kon ik de blokken met twee voeten tegelijk tegen het voorschot drukken. Ze zitten mooi klem en kunnen er niet zo maar uitspoelen. Hoe ik ze er ooit weer uit krijg is van later zorg.

Voorlopig zit ik als een vorst in mijn zitje met voetenblok en de eerder gemaakte kniesteunen