Nu de Orion na de renovatie, op wat puntjes op de ”i” na,  weer  vaarklaar is, mocht ze op 20 september 2020 mee met een tochtje naar de vierde slenk op Schiermonnikoog.

Niet echt een traject waar je moeilijke omstandigheden op zee verwacht, maar met de voorspelde  windverwachting, die tot 6 bft uit het oosten zou kunnen oplopen, zou er op de heenweg nog wel wat spektakel kunnen ontstaan waar we wind tegen stroom krijgen.

Comfort

Het nieuwe zitje voelt heel comfortabelen veroorzaakte gedurende  25 km geen spoor  van “zadelpijn”.
De geprofileerde kniesteunen voelen perfect en geven heel goed grip op de kajak.  Ik zal alleen voor zekerheid de linker steun nog met epoxy verlijmen in plaats van het tweezijdige  tape waarmee die nu vast zit. De rechter steun was al een keer los gegaan en is inmiddels wel verlijmd.

Het plateau van schuimblokken voor de voeten, dat tegen het voorste schot is aangebracht, voelt heel goed en biedt ruimte voor verschillende plaatsen waar je de voeten tegen kunt zetten zodat je tijdens het varen ook nog eens kunt verzitten.

Stabiliteit en vaargedrag

De stabiliteit is uitstekend.
Daar waar we wind tegen  stroom hadden, stonden korte golven van 50-60 cm hoogte; golven die ook vaak heel warrig kruislings door elkaar heen liepen. De Orion glijdt daar echter spelenderwijs overheen en blijft stabiel en goed bestuurbaar. Heerlijk.

Na het passeren van zo’n korte golf klappen de kajaks van Tiny en Jos weer met een klap op het water. Maar de Orion niet: na zo'n golf snijdt ze geruisloos naar beneden en zakt daarbij tot ongeveer de deklijn in het water. Van links en rechts spuit er dan water recht omhoog en komt boven het dek weer samen in één fontein van een halve meter hoog. Dat is een mooi gezicht maar je kunt er wel nat door worden. Dit doet me denken aan een aantekening, die ik op internet las, dat de Orion bij surfen wel een kans heeft op “perling” (toelichting: een kaars maken als de voorpunt zich te diep ingraaft tijdens surfen). Iets wat wijst op minder volume in boeg en/of voorschip. Maar dat is iets wat ik in andere omstandigheden misschien nog zal ervaren. Of niet natuurlijk!

Op de terugweg met de wind mee hadden we minder golven, zeker daar waar we geen geul volgden. Op die trajecten  boven ondieptes met weinig golven en met de 4-5 bft-wind van opzij, loeft de Orion veel op. Met de scheg geheel uit wordt dat precies gecompenseerd. Dat is wat mij betreft prima, want meestal zal je bij meer wind ook hogere golven hebben en dan is deze perfect bestuurbare kajak eenvoudig op koers te houden; in wat voor wind en golfslag dan ook.
Dat oploeven is wel een aanbeveling voor mijzelf om de ophaalbere scheg in goede condite te houden zodat deze altijd goed werkt. Preventief onderhoud dus!

In het laatste traject van de tocht,  vlak voor de haven aan lager wal,  liepen iets hogere golven waarop ik probeerde te surfen. De golven waren echter niet krachtig genoeg voor mooie surf-runs, maar gaven me wel de indruk dat ze goed zal surfen in iets krachtiger golven.

Bouw

Na afloop geen lekkage geconstateerd: alle compartimenten zijn nog kurkdroog.


Wordt vervolgd zodra ik meer informatie over vaareigenschappen heb.