Vorige week heb ik thuis voor Jos het zitje van zijn Explorer gerepareerd. Dat is nu weer klaar, maar in het kader van "social distancing" gaan we het zitje niet gezamenlijk weer installeren. Daarom zou ik nu het zitje terugleggen in de kajak en monteert Jos het zelf. Later kijken we wel hoe het zitje duurzaam beschermd kan worden tegen opnieuw scheuren.

Omdat we in deze Corona-crisis toch minder in beweging zijn, heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt door het zitje per kano van huis naar de kanoclub  te brengen en zo weer eens flink in beweging te komen.

Daarvoor heb ik de Orion als postboot ingeschakeld. Dat geeft me gelijk de mogelijkheid tot verdere kennismaking met deze kajak. Het woei stevig vandaag dus dat is altijd een bron van informatie over het gedrag van een kajak.

Zoals je op de grafiek kan zien stond er een pittig windje. De grafiek met deze metingen stamt uit het in de buurt liggende Westerwatering. Ik heb het idee dat de wind op het Alkmaardermeer wel wat harder woei. Want ik moest op het Alkmaardermeer recht tegen de wind in en daarbij zakte, terwijl ik hard werkte, de snelheid daar toch naar 5 km/h.

Op de rest van het traject had ik deels de wind opzij en deels tegen. Daarbij hield ik een tempo aan dat ik volgens mijn inschatting de komende 20 km moest zien vol te houden: al doende haalde ik zeker 8 km/h. Dat vind ik niet slecht voor deze kajak. Op de weg terug over het Alkmaardermeer met de wind achter zat er toch wel 9-10km/h in. Je kunt dus niet zeggen dat de Orion een trage kajak is. Nee hoor, ze is niet super snel MAAR ze kan heel goed meekomen.;-)

Wat me aan de Orion verder opviel was dat, stevig doorvarend, tegen de wind in het water wel over het dek stroomde als ik een golf doorboorde. Dat gebeurt met de Fjord alleen maar met hogere golven en heel hard varen. Dus waarschijnlijk heeft het voorschip van de Orion toch minder volume.

Wel een aandachtspuntje bij deze golven: het water stroomde tot aan de kuip en liep vervolgens langs de kuiprand naar opzij weg. Daarbij kwam er wel wat water in de kuip dat, naar ik aanneem onder het spatzeil-elastiek door kwam. Een eerste inspectie van de de kuiprand liet geen beschadiging zien. Maar ik zal de dichtheid van de kuiprand nog wel eens met de tuinslang nader onderzoeken door er water langs te spuiten. Mocht dat niets opleveren, dan heb ik gewoon een andere spatzeil nodig.

Verder geen opzienbarende waarnemingen aan de Orion ten opzichte van eerdere tochten.

Al met al was dit een heerlijke work-out deze middag door de 19 km, ondanks de wind, met minstens 8km/h gemiddeld af te leggen; daarbij inbegrepen 2 keer overdragen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik me voorgenomen had zo hard te varen als ik dacht dat ik het de hele afstand zou kunnen volhouden. Toch begon de conditie de laatste 1,5 km wat te piepen en te kraken en was ik blij dat ik thuis weer op de kant stond.