Vandaag was het erg mooi en rustig weer . Niet echt ideaal om de eigenschappen van een kajak te ervaren. Maar eigenlijk wel goed weer om, ten eerste lekker buiten te zijn, en verder om het nieuw zitje te proberen.
Een zeeomgeving hadden we ook niet nodig en daarom startten Tiny en ik vanuit onze achtertuin voor een rondje Wormer-Jisp; dat is ca. 14 km en een mooie afstand voor een achternamiddag.
 
We namen mee: de Orion en de Fjord, beide van P&H. Aangezien de Fjord en de Orion wel wat gemeen hebben konden we halverwege wisselen om ze te vergelijken.
 
Om te beginnen over het zitje: daar zat ik erg lekker in. Wel moet ik de breedte van het zitje in de breedte een beetje aanpassen met ca. 2 x 1 cm schuim. Als ik nu zonder knieën te gebruiken met alleen de heupen wilde opkanten zat er een vertraging op het effect daarvan omdat ik eerst die centimeter moest verschuiven tot mijn heup contact maakte.
 
Toen ik in de Fjord was overgestapt merkte ik dat het nieuw zitje wel subliem was. De Fjord voelde heel raar aan bij mijn zitbotjes (veel spek heb ik daar niet). Normaal heb ik daar niet zon last van als ik neopreen aan heb omdat ik daar dan wat zachter op zit. Maar nu in een trainingsbroek was dat wel afzien want na 3 kwartier had ik zadelpijn en was blij dat ik weer kon uitstappen. Heel apart eigenlijk want in de Fjord heb ik vele dagen gevaren. Toen ik hem van Willem overnam zat en wat schuim op het zitvlak geplakt. Dat was daar wel een oplossing voor maar dat heb ik eruit gehaald omdat ik bij een trektocht op zee last kreeg van schuurwonden aan mijn stuitje. Oorzaak daarvan is dat neopreen op schuim niet glijd en ik na een paar dagen in zoute kleding binnenin mijn neopreen en zwembroekje ging schuiven. Niet iedereen zal daar last van hebben maar ik vaar altijd met wat rompdraai tijdens het peddelen. Nadat ik dat schuim ruit had gesloopt had ik nooit meer last van schuurwondjes. Zo heeft alles een voor en een nadeel.
 
De nieuwe knie-contact blokken in de Orion voelden heel prettig aan en werkten perfect bij opkanten. De Orion is zo een zeer wendbare kajak. Dat wist ik natuurlijk al wel, maar nu was het optimaal.
De Fjord heeft vergelijkbaar kniecontact, maar die bleek nu toch minder wendbaar te zijn dan de Orion. Of ik moest de Fjord wel heel ver opkanten voor vergelijkbaar gedrag.
Het enige vervelende van de blokken was nu dat 1 blok halverwege onze tocht eraf viel. Misschien was het gebruikte dubbelzijdig tape te oud. Tja, maar even opnieuw plakken.
 
Wat verder te vertellen over de verschillen: de Fjord lijkt op dit ondiepe water wat lichter te lopen. De stabiliteit va beide kajaks vond ik op dit spiegelgladde water vergelijkbaar.
 
Een ander verschil is dat je in de Orion wat verder van de kuiprand afzit zodat je makkelijker achterover kunt buigen. Bij de Fjord maakt je ruggengraat al snel contact met de kuiprand. De positie in de Orion heeft mijn voorkeur: af dat de originele positie van het zitje is weet ik niet want ik heb dat moeten inschatten aan de hand van de restanten van het weggezaagde zitje. Ik zal later ervaren of in zwaarder weer het oploeven is beïnvloed en of het surfen minder goed gaat. Wordt vervolgd.