Kano klussen

Klik hier voor het verloop van deze klussen.

 [LEES MEER]   
Geplaatst op 20 May 2020, 12:20h
Navigatie op zee makkelijker gemaakt.

Eén van de belangrijkste zaken die je bij de planning van een zeetocht per zeekajak  in Nederland nodig hebt is informatie over getijde stromingen.

In eerste instantie gebruikte ik daarvoor het getijde boek HP33. Ik vond echter dat omslaan van die bladzijdes lastig. Toe ik een keer ontdekte dat er een digitale variant van is heb ik die jaren lang gebruikt: dat vond ik geweldig want als voorbereiding kan je heel nauwkeurig zappen door de tijd heen; zelfs per minuut als je dat zou willen. Nadeel is dat je jaarlijks een aardig bedrag moet neertellen en dat je dit programma wat alleen op een computer draait niet mee kunt nemen. En een app met dezelfde functionaliteit bestaat niet. Wel zijn er app’s waarin de bladzijdes van HP33 zijn verwerkt. Maar dat vind ik nog steeds lastig door het bladeren.

Onlangs kwam ik de schuifkaarten met getijdenstromingen op het spoor. 

Klik hier voor de rest van dit artikel.

 [LEES MEER]   
Geplaatst op 16 May 2020, 16:46h
De zee geeft en de zee neemt.

Er is een gezegde “de zee geeft en de zee neemt”.  Zeker in oude tijden was dat een gevleugelde uitspraak in tijd van nood.

Maar kijkend naar het ongeluk van de 5 surfers in Scheveningen vandaag,  “neemt de zee nog steeds”; helaas!

Maar voor zeekanoërs geeft de zee ook: natuur, ruimte, vreugde EN ook voeding. Met dat laatste zijn Tiny en ik vandaag bezig geweest.

KLIK hier voor ons avontuur!


 [LEES MEER]   
Geplaatst op 11 May 2020, 20:07h
Orion - veranderingen uitproberen - 18
Vandaag was het erg mooi en rustig weer . Niet echt ideaal om de eigenschappen van een kajak te ervaren. Maar eigenlijk wel goed weer om, ten eerste lekker buiten te zijn, en verder om het nieuw zitje te proberen.
Een zeeomgeving hadden we ook niet nodig en daarom startten Tiny en ik vanuit onze achtertuin voor een rondje Wormer-Jisp; dat is ca. 14 km en een mooie afstand voor een achternamiddag.
 
We namen mee: de Orion en de Fjord, beide van P&H. Aangezien de Fjord en de Orion wel wat gemeen hebben konden we halverwege wisselen om ze te vergelijken.
 
Klik hier voor de ervaringen
 
 [LEES MEER]   
Geplaatst op 26 Apr 2020, 20:59h
Orion en kniecontact - 17

Zoals je wellicht op mijn website hebt gelezen ben en een grote voorstander van optimaal contact  vaar heupen, knieën en voeten in een zeekajak. Dit omdat je zo optimaal gebruikt kunt maken  van alle eigenschappen van je kano.  Ook voor de veiligheid vind ik dit belangrijk om zo de kans te hebben de kano onder alle omstandigheden te kunnen gebruiken.

Nu het zitje van mijn Orion  klaar is komen de knieën aan de beurt. De Orion heeft, zoals veel andere kajaks, een vrij glad dek waar niet iedereen goed contact mee heeft om bijvoorbeeld op te kanten, te eskimoteren en dergelijke.  Dat zou je een nadeel kunnen noemen. Ik wil het echter graag als een voordeel zien omdat zo’n dek de optimale kans biedt om een goed contact voor jouw persoonlijk te creëren.

Dat heb ik vandaag gedaan.

Eerst heb ik mijn voorraad van velerlei stukjes schuim tevoorschijn gehaald. Vervolgens heb ik een hele tijd  zitten proberen met allerlei diktes en vormpjes. 

Klik hier voor het resultaat.

 [LEES MEER]   
Geplaatst op 25 Apr 2020, 21:23h
Veilig werken met polyester

Ik werk best al jaren met polyester. Maar de laatste paar weken, toen ik aan het nieuwe zitje voor de Orion heb gewerkt, merkte ik dat ik veel jeuk aan mijn handen en, erger nog, aan mijn ogen kreeg. Die ogen is het ergste want dat duurde wel een dag of 3. Vroeger had ik daar niet zo’n last van maar misschien wordt de huid met het verstrijken van de jaren (hi, hi) gevoeliger en/of dunner.

In ieder geval komt de jeuk van de glasmat.

Lees verder over hoe je dit kunt voorkomen

 [LEES MEER]   
Geplaatst op 21 Apr 2020, 12:48h
De Orion weer vaarklaar - 16

Sinds het vorige verslag over de bouw van het zitje is inmiddels verder gewerkt en is de Orion weer vaarklaar:

Klik hier voor meer details

 [LEES MEER]   
Geplaatst op 21 Apr 2020, 12:23h
Orion - Dit is beter dan een schuimzitje – 15

Het was heel veel  passen en meten, maar het zitje zit erin:

Klik hier om verder te lezen over de constructie.

 [LEES MEER]   
Geplaatst op 16 Apr 2020, 12:31h
Het Orion-zitje "uitgebroed" - 14

Zoals ik eerder beschreef was ik begonnen om een  zitje voor de Orion te maken op basis van een oud zitje uit een R1S.

Het zitje heb ik  inmiddels "uitgebroed" en het is klaar om in de Orion te monteren.

Maar eerst iets waar ik pas geleden achter kwam: toen ik mijn zwager beschreef dat ik een oud zitje uit een R1S aan het ombouwen was, vertelde hij me dat het Herman Masselink, zijn vader, was die dit zitje ooit had gemaakt in de jaren 60.

Grappig dat dit zitje van Herman nu kan voortleven als een zitje in een zeekajak. Heel leuk!

Omdat tegenwoordig bijna geen kanovaarder nog weet wat een R1S is leek het me leuk een beetje in de geschiedenis van de R1S te duiken.

Klik hier voor meer informatie.

 [LEES MEER]   
Geplaatst op 11 Apr 2020, 22:39h
Orion – het vervolg van het zitje - 13

In tijden van Corona heb je soms meer tijd voor lastiger dingen. Één ervan was de kleur rood die ik had toegepast bij de reparatie van het dek: dat was me een doorn in het hoog want de toegepaste rode kleur contrasteerde me teveel. Daarom het rood weer verwijderd en vervangen door Oranje: de gebruikte kleur was een fractie lichter maar ziet er een stuk beter uit!

Nu ik toch bezig was met moeilijker dingen: ik was er nog op aan het broeden hoe ik het zitje zou gaan maken. Dus daar heb ik me ook maar even mee bezig gehouden.

Klik hier voor de rest van dit verhaal

 [LEES MEER]   
Geplaatst op 04 Apr 2020, 20:03h
De Orion als postboot - 12

Vorige week heb ik thuis voor Jos het zitje van zijn Explorer gerepareerd. Dat is nu weer klaar, maar in het kader van "social distancing" gaan we het zitje niet gezamenlijk weer installeren. Daarom zou ik nu het zitje terugleggen in de kajak en monteert Jos het zelf. Later kijken we wel hoe het zitje duurzaam beschermd kan worden tegen opnieuw scheuren.

Omdat we in deze Corona-crisis toch minder in beweging zijn, heb van de gelegenheid gebruik gemaakt door het zitje per kano van huis naar de kanoclub  te brengen en zo weer eens flink in beweging te komen.

Daarvoor heb ik de Orion als postboot ingeschakeld. Dat geeft me gelijk de mogelijkheid tot verdere kennismaking met deze kajak. Het woei stevig vandaag dus dat is altijd een bron van informatie over een kajak.

Zoals je op de grafiek kan zien stond er een pittig windje. De grafiek met deze metingen stamt uit het in de buurt liggende Westerwatering. Ik heb het idee dat de wind op het Alkmaardermeer wel wat harder woei. Want ik moest op het Alkmaardermeer recht tegen de wind in en daarbij zakte, terwijl ik hard werkte, de snelheid daar toch naar 5 km/h.

 

KLIK hier voor de rest van dit verslag

 [LEES MEER]   
Geplaatst op 02 Apr 2020, 22:10h
Van walvis tot Orion - 11

De vorige eigenaar van mijn Orion had me vol trots verzekerd dat de voetpomp het perfect deed: In het zwembad spoot hij wel 2 meter hoog!!!

Zoals een echte walvis dacht ik toen. De uitlaat van de pomp zat dan ook midden op het dek.

Los van dat ik dit niet zo mooi vind, heb ik vooral een technisch bezwaar tegen die uitlaat. Ik heb namelijk al verschillende keren bij leden geconstateerd dat hun klachten over water in de kuip voor het grootste deel op hun pomp-uitlaat in het dek waren te herleiden.

In de rusttoestand van de pomp staat er geen andere spanning op het uitlaatventiel dan de natuurlijke vorm van het rubber: en dat is een smal spleetje. Dat rubber sluit pas als je de pomp intrapt. Dus als er telkens water in de uitlaat koopt door een golf die over je dek stroomt, staat een een kolom van ongeveer 15 cm water bovenop het ventiel te drukken. Dat siepelt aardig door als je een tijd vaart.

Dat lekken kan je eventueel voorkomen door en een dopje op te maken. Maar dat vind ik omslachtig en iets waar je aan moet denken. Bovendien kan je er maar moeilijk bij.Daardoor ben je in een woelige zee een beetje instabiel als je zover naar voren moet buigen om het dopje eruit te halen.

Voor mij een reden om de uitlaat te verplaatsen naar de zijkant. Maar dan moet eerst dat gat dicht.

Daarvoor heb ik, toen ik de scheur in het voorcompartiment met rode hars aan het repareren was, gelijk een rood schijfje gemaakt dat in het gat past. Een schijfje van 4 mm dik; want zo dik was het dek ter plaatse van het gat.

Het leek me wel aardig om te beschrijven hoe ik dat heb aangepakt: misschien vind je er inspiratie in als je zelf een een reparatie wilt uitvoeren.

KLIK hier om over deze operatie te lezen.

 [LEES MEER]   
Geplaatst op 28 Mar 2020, 21:36h
Orion zwart-rood - 10

In verband met de Corona-crisis had ik niet zo’n zin om naar Amsterdam te gaan voor rood  pigment om de hars in te kleuren. Gelukkig kan je bij Polyservice via hun webwinkel bestellen. Dat pakje werd vandaag bezorgd en heb ik direct het beschadigd deel van het dek weer rood gemaakt. Eigenlijk zou het  een soort oranje moeten zijn maar het dek van de Orion houdt het midden tussen rood en oranje. Tja!

KLik hier voor het hele verslag.

 [LEES MEER]   
Geplaatst op 27 Mar 2020, 13:31h
Kijk-operatie Orion – 9

Vandaag stond op het programma om de scheur in de Orion aan de binnenkant te versterken met polyester en glasvezelmat. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van een Endoscoop. Heel  fascinerend om iets te doen zonder het in werkelijkheid te zien. Maar het  is het makkelijker gezegd dan gedaan omdat je in spiegelbeeld en ondersteboven moet kijken. Daarbij komt dat ik af en toe tegen de houder van de lens stootte met mijn kwast zodat de reparatieplek weer uit beeld verdween. Best wel stressen.

Klik hier voor de rest van dit verslag

 [LEES MEER]   
Geplaatst op 25 Mar 2020, 21:49h

<< Previous 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 13 ... 15 ... 17 ... 19 ... 21 Next >>

Powered by CuteNews