Navigatie op zee makkelijker gemaakt.
< TERUG <

Eén van de belangrijkste zaken die je bij de planning van een zeetocht per zeekajak  in Nederland nodig hebt is informatie over getijde stromingen.

In eerste instantie gebruikte ik daarvoor het getijde boek HP33. Ik vond echter dat omslaan van die bladzijdes lastig. Toe ik een keer ontdekte dat er een digitale variant van is heb ik die jaren lang gebruikt: dat vond ik geweldig want als voorbereiding kan je heel nauwkeurig zappen door de tijd heen; zelfs per minuut als je dat zou willen. Nadeel is dat je jaarlijks een aardig bedrag moet neertellen en dat je dit programma wat alleen op een computer draait niet mee kunt nemen. En een app met dezelfde functionaliteit bestaat niet. Wel zijn er app’s waarin de bladzijdes van HP33 zijn verwerkt. Maar dat vind ik nog steeds lastig door het bladeren.

Onlangs kwam ik de schuifkaarten met getijdenstromingen op het spoor.  Weliswaar zijn die gebaseerd op dezelfde kaarten van HP33, maar het gebruik van die schuifkaarten  lijkt veel meer op het zappen door het computerprogramma. Bovendien is zo’n kaart makkelijk in de kajak mee te nemen; handig voor het geval dat je onderweg je planning wilt of moet herzien.  

Er zijn 4 schuifkaarten voor getijdenstromen op Noordzee, Westelijke- en Oostelijke  Wadden en de Westerschelde. Ik heb ze allemaal maar aangeschaft en ontving ze vandaag door de brievenbus. Die schuifkaarten zijn makkelijk voor onderweg en bovendien hoef ik niet elk jaar weer een nieuwe te kopen. En de tijdstippen van de getijden zelf zijn wel heel makkelijk onderweg met een app te raadplegen.

< TERUG <
0 Comments
Geplaatst op 16 May 2020, 16:46h
Powered by CuteNews