Orion
< TERUG <

Zoals ik al eerder schreef heb ik een tweedehands P&H Orion gekocht.

Omdat ik het heel jammer vind dat één van de vorige eigenaren de stickers op de boeg heeft verwijderd ben ik op zoek gegaan naar de oorspronkelijke afbeeldingen.

Derek Hutchinson was namelijk behalve iemand die zeekajaks zoals de Orion ontwierp, ook een kunstenaar. Hij koppelde die twee kwaliteiten door op de boeg van elke kajak die hij ontwierp, een afbeelding te plaatsen. Uiteraard een afbeelding die hij zelf had gemaakt.

Nu moet ik even een uitstapje maken naar de Griekse mythologie: Orion is namelijk de jager van Artemis: de godin van de jacht. Ze zijn geliefden, maar op een gegeven ogenblik wordt Orion door Artemis met een pijl gedood. Of dat is gebeurd door jaloezie, wraak of verraad blijft onduidelijk omdat verschillende bronnen daarover een verschillend verhaal hebben. In ieder geval is Artemis ontroostbaar en probeert ze Orion onsterfelijk te maken door hem als een sterrenbeeld aan de nachtelijke hemel te zetten.

Dit sterrenbeeld lijkt op een boogschutter en is dus de perfecte vorm voor Orion als jager.

Dit verhaal heeft veel kunstenaars geïnspireerd tot prachtige plaatjes zoals:

Terug naar Derek Hutchinson:

Blijkbaar koppelde Derek de eigenschappen van de door hem ontworpen zeekajak  Orion aan de eigenschappen van een jager omdat hij hem naar dat sterrenbeeld heeft genoemd.

Zodoende heeft hij zelf ook een afbeelding van een jager voor de boeg van de Orion gemaakt.

Nu over mijn Orion:

Die heeft dus een kale boeg. Gelukkig herinnerde ik me dat er in de vloot van clubkajaks bij de Windhappers een Orion zit. Mijn zwager Arthur, die daar lid is, was bereid eens te kijken of op de boeg nog een sticker zat. Dat bleek het geval en dus kreeg ik keurig een mailtje met wat foto's en kon ik ermee aan de slag. Na bewerking van de foto's heb ik deze afbeeldingen voor beide kanten van de boeg gedistilleerd:

Nu nog eens kijken hoe ik hiervan een sticker kan laten maken.

Van P&H, die ik heb benaderd, heeft men mij het volgende antwoord gestuurd:

Sorry we stop putting the red Indian hunter in the mid-90’s.

We then put the fire bird on:  the same as the Icefloe.

The cost is £15 a pair inc p&p.

Voorlopig ga ik toch eerst proberen om de oorspronkelijke afbeelding van de jager weer op de boeg te krijgen: die past beter bij de naam dan de vuurvogel.

Of de Orion van Derek Hutchinson als zeekajak kwaliteiten heeft om als jager te fungeren, ga ik op zee ervaren als ik haar weer heb opgeknapt. Derek heeft beslist toch wel een idee gehad over hoe deze kajak op zee zal functioneren!

< TERUG <
0 Comments
Geplaatst op 22 Jan 2020, 12:53h
Powered by CuteNews