Ongeluk in Frankrijk
< TERUG <

https://nos.nl/artikel/2318280-drie-dode-kajakkers-gevonden-in-noordwest-frankrijk.html

NOS Nieuws • Buitenland • Zondag 12 jan 2020, 07:03

Drie dode kajakkers gevonden in Noordwest-Frankrijk
In natuurgebied de Baai van de Somme, in het noordwesten van Frankrijk, zijn drie dode kajakkers gevonden, meldt radiozender France Bleu. Het gaat om twee mannen van 46 en 47 jaar oud en een vrouw van 58. Een vierde kajakker, een jongen van 15, is zwaar onderkoeld naar het ziekenhuis gebracht. De vier leden van een kajakvereniging werden gisteravond als vermist opgegeven. Ze splitsen zich af van een groep van acht die was vertrokken voor een zeereis vanuit de plaats Le Hourdel en hadden gistermiddag op hun bestemming moeten aankomen. Twee van de vier werden rond middernacht in Le Crotoy aangetroffen. Enkele uren later werden vlakbij ook de andere twee slachtoffers gevonden, onder wie de jongen van 15. Het is onduidelijk wat er is gebeurd. De weersomstandigheden waren gisteren zacht.

Ja, dit is echt een drama. We kunnen nu alleen nog maar de nabestaanden sterkte toewensen met dit verlies!

Hoe het heeft kunnen gebeuren heeft me wel bezig gehouden. Om het te kunnen begrijpen en er eventueel van te kunnen leren,  hebben Tiny en ik op het internet gespeurd. Vooral op Franse-, Engelse- en Belgische sites wordt er veel over geschreven.

Wat ik ervan begrepen heb is dat de 8 kajakkers vertrokken om 14.30h vanuit hun kanoclub in Saint Valery sur Somme:  Zo ongeveer op het moment van hoogwater. Dus ze voeren ze met afgaand water langs de zuider-oever van de 'baai van de Somme' richting zee.
Voor dat afgaande water kan je mijns inziens best respect voor hebben want dat valt in 6 uur tijd van ca. 9,5 meter naar ca. 3,5 meter. Dat zal hard stromen. Volgens de zeekaart van Cees kan het daar tussen 0,9 en 10 knopen stromen. Dus max. 18 km/uur!

De mensen die er die dag met hun kajak opuit trokken kenden, volgens de verhalen, de baai als hun broekzak en waren ervaren peddelaars. In ieder geval varen ze daar elke zaterdagmiddag in die baai. Het was 11 januari heel rustig weer op het moment van vertrek. Men vond het volkomen veilig te gaan varen.

Vanwege het goede zeecondities kwamen ze eerder aan bij Pointe du Hourdel (ligt aan de monding van de baai) dan gepland en besloten  verder te peddelen langs de kust naar Cayeux-sur-Mer.


Omstreeks 16.30-17.00h stak er echter plotseling veel wind op.

Ze waren op dat moment een stukje voor Cayeux sur Mer, dat min of meer aan de open zee ligt. Ze kwamen in een sterke stroom en een ruwe zee met hoge golven. Vier van de 8 peddelaars stapten uit terwijl de anderen op zee bleven. Sommige websites maakten melding dat ze verder wilden naar Cayeux sur Mer. Zij sloegen op en bepaald moment alle vier tegelijk om in een extra hoge golf.
Er wordt melding gemaakt van golfhoogtes tot 1, 25 meter. Dat zou best af en toe wat hoger kunnen zijn geweest omdat ze nog een sterke stroom mee hadden die door de er tegenin blazende, opgestoken wind best kon wordt verhoogd.

De 4 peddelaars op de kant hielden hun vaarmaatjes in de gaten. Toen ze hun vaarmaten uit het oog waren verloren hebben ze aan het einde van de middag omstreeks 17.30h alarm geslagen. Naar mijn schatting zal het toen al aardig schemerig zijn geweest.

Er is een hele zoekactie opgestart met als resultaat dat ze  tegen middernacht 3 overleden peddelaars vonden en 1 jongen van 15, die sterk onderkoeld was, maar wel in leven. Ze zijn waarschijnlijk met het opkomende water weer de baai ingedreven. De volwassenen waren gescheiden van hun kajak, terwijl de jongen steeds bij zijn kajak was. De jongen maakte het de volgende dag nog redelijk goed en was buiten levensgevaar.

Het verhaal van de jongen over wat die 4 peddelaars is overkomen luidt dat één van de boten en alle peddels verloren waren gegaan. De drie overgebleven kajaks waren gekoppeld om een ​​vlot te maken, dat later werd "ontwricht" door nieuwe golven, waardoor de deelnemers van elkaar werden gescheiden.

Wat kunnen we eventueel leren van dit ongeluk:

 • Of de weersvoorspelling maakte geen melding van toenemende wind.
  Of de peddelaars waren op het verkeerde been gezet door het mooie weer die middag zodat ze nagelaten hadden om de voorspellingen te volgen.
 • Ik heb niet zo'n goed gevoel bij een tocht in de winter waarbij je het zo plant dat je tegen de schemering op zee aankomt. Ik snap trouwens niet zo erg hoe ze terug naar de club wilden gaan omdat het water pas na 22.00h weer opkomt en je de stroom meekrijgt. Mogelijk hadden ze een auto staan in  Cayeux sur Mer of Hourdel, of zouden ze opgehaald worden.
 • Over de omstandigheden op de plaats van het omgeluk kan ik me een zware branding voorstellen of steile staande golven met brekende koppen. Het koude water van 8° kan snel effect hebben. Blijkbaar was hun ervaring onvoldoende om met deze omstandigheden te kunnen varen.  
 • Ze waren echter, denk ik, niet goed voorbereid voor de omstandigheden die dag want ik heb niets gelezen over:
  • of de peddels met een "peddelpark" aan de boten waren vastgemaakt. Hoe kan je anders alle peddels verliezen?
  • of er reserve peddels mee waren.
  • of er vuurpijlen in de uitrusting zaten of gebruikt zijn.
  • of ze lampjes op hun zwemvest hadden.
  • of ze lijntjes op het dek hadden om de boten te kunnen koppelen in een vlotje.
 • Een groep kajakkers splitsen vind ik nooit een goed idee. Het verhaal vertelt echter niet of de 4 peddelaars die op zee bleven varen dit vrijwillig deden om in de golven te varen OF dat ze te ver van de groep afvoeren waardoor ze niet meer aan land konden komen zoals de anderen. Of dat ze sowieso besloten door te varen naar Cayeux sur Mer.  In alle gevallen lijkt het me matig groepsgedrag.
 • Dat die jongen het heeft overleefd kan alles te maken hebben met dat hij bij de kano is gebleven: laat nooit je kano los! Daardoor heeft hij energie gespaard terwijl de anderen mogelijk moesten zwemmen en snel uitgeput raakten door de koude.
< TERUG <
0 Comments
Geplaatst op 14 Jan 2020, 12:58h
Powered by CuteNews