Lampie
< TERUG <

Nee, niet Lampie van Willie Wortel.

Ik bedoel het lampje op mijn zwemvest waarmee ik in geval van problemen, hulpverleners de weg kan wijzen naar mijn positie.Vroeger had Bloem daar stroboscoop lampjes voor. De draaibare aan/uitknop raakte echter vaak defect. Toen ik jaren geleden bij Wolf Maritime een stroboscooplamp Firefly van ACR zag, schafte ik die aan want de aan/uitknop was zeer betrouwbaar: zonder onderdelen die gevoelig waren voor zout en zand. Toegegeven, het koste best wat. Guldens toen nog. Maar veiligheid gaat voor!

MAAR, toch moet je, zo heb ik net geleerd, dat lampje regelmatig checken en kijken of het goed werkt.

En dat had ik niet gedaan. Ja uiteraard vlak voor een tocht in het Zweedse Bohuslän in het voorjaar van 2019. Toen ik nu, vlak voor de kerst, mijn doorschijnende kano met veel lampjes wilde opleuken om mee te doen aan de lichtjestocht van de KVU, zag ik dat het deksel van het batterijhuis ontbrak omdat de schroefafsluiting gebroken was en de batterijen er dus uitgevallen waren.
Hoe lang na de laatste controle zou dit gebeurd zijn? Ik heb geen idee. Al die tijd heb ik op zee dus voor mijn veiligheid ten onrechte vertrouwd op dat lampje.

Dat is wel een goede les: voor elke zeetocht dus  gewoon even checken of het werkt!

Het was me nu wel duidelijk dat ik een nieuwe lamp moest gaan kopen. Daarvoor heb Wolf Maritime opgespoord: Ze bestaan nog steeds en het lampje van Firefly ook. Ik moest alleen opletten om een type te kiezen die niet door een plons water wordt geactiveerd en te pas en te onpas gaat schijnen. Voor de kano moet ik dus een versie met handbediening hebben.
Na wat heen en weer mailen koos ik type "ACR Firefly Pro Solas". Deze is niet alleen minstens 3 mijl zichtbaar en kan ook nog eens 56 uur non-stop op de knipperstand branden. Dat is veel langer dan mijn oude lampje.
Ook zit er niet alleen een knipperlicht op, maar ook een continu-licht en een sos-licht.
Een verschil is dat deze lamp is uitgerust met ledlampjes en niet met een stroboscoop flitslicht.

De nieuwe functies bevallen me prima. Zo kan ik wel weer jaren vooruit.

Vind je dit een inspirerend verhaal? Meer informatie kan je vinden op : www.acrartex.com/products/firefly-pro-solas
of in Nederland bij www.dewolfmaritime.com


< TERUG <
0 Comments
Geplaatst op 13 Jan 2020, 14:44h
Powered by CuteNews