Een netje onder je voordek.
< TERUG <

Tijdens het varen is het best handig om een netje onder het voordek te hebben. Tenminste: als je daar de ruimte voor hebt binnen de mogelijkheden van je kajak.

Zo'n netje is ideaal om bijvoorbeeld je regenjack onder handbereik te hebben. Of om een thermosdrank het warme drank te hebben. Talloze mogelijkheden!

Maar hoe maak je nu op een makkelijke manier zo'n netje. Een eerder netje heb ik gemaakt terwijl ik lang in de kuip gebukt stond met mijn hoofd en 2 armen erin. Erg benauwd.

Maar na wat spionage in de kajak van Jos heb ik een nieuwe manier bedacht waarop je een keurig netje kunt aanbrengen.

 1. Plaats en grootte
  Om te beginnen heb ik bepaald waar het netje moet komen en hoe groot het moet worden. Omdat ik op kanotrektocht op het net ook de zeekaarten ( die ik op enig moment niet nodig heb) bewaar, Heb ik zo'n A3-waterdichte hoes als maat genomen. Met potlood heb ik aangekrast waar de bevestigingspunten moeten komen
 2. Bevestigingspunten
  Op de gemerkte plekken heb ik 7 RVS-beugeltjes gelijmd met 2componenten Epoxy-lijm
 3. Het netmateriaal
  bij een nettenmaker heb ik uit de afvalbak een stuk garnalennet mogen halen
 4. Afmeting
  Vervolgens heb ik precies opgemeten wat de plaats van alle beugeltjes ten opzichte van elkaar is.
  Op een plank heb ik vervolgens spijkers geslagen op de plek waar de beugeltjes in de kajak zitten.
 5. Opspannen
  Vervolgens span je tussen de spijkers het netje mooi op zodat het strak zit en mooi vlak is. Knip dan het overtollige net ruim om de omtrek heen af. Als alles klaar is, kan je dat nauwkeuriger doen.
 6. Elastiek
  Span aan de kant van het zitje een stevig elastiek met een lus tussen de spijkers. Een beetje onder spanning. Een beetje dik elastiek is gewenst om te voorkomen dat het netje in de kajak doorbuigt als je er wat op legt. De lussen heb ik gemaakt door een tywrap heel strak aan te trekken over een dubbel-liggend elastiek.
 7. Touwtjes
  Vlecht touwtjes (van 2-3mm) netjes door het net en bevestig de touwtjes onder spanning op de hoekspijkers met een lus.
 8. Voorbereiden van het plaatsen
  Knip het overtollige net weg langs het touw en elastiek
  Maak alle touwtjes vast en breng vast op de hoekspijkers een tywrap aan in een grote,losse lus door EN een lus in het touw en/of elastiek EN door het net. Naast elke tywrap nog een tweede tywrap die je NIET vastmaakt maar tijdelijk met plakband sluit.
  Die tywrap-lussen zijn hulpjes die het net en touw/elastiek bij elkaar houden op de hoeken..
  Haal nu het netje van de spijkers af. De tywrap-lussen zorgen er nu voor dat touw, net en elastiek bij elkaar blijft zoals je het had gemaakt.
 9. Aanbrengen
  Leg de kajak op de kop op 2 schraagjes. Of nog beter: hang hem omgekeerd op aan 2 bindriemen en wel zo hoog dat je op een stoel zittend eronder kunt zitten terwijl je met 2 handen binnen ontspannen kunt werken.
  Met de tywrap-hulp-lussen houdt je een hoek van het netje bij een hoek-beugeltje terwijl je de losse tywrap door het beugeltje steekt en sluit (nog niet te strak. Zo bevestig je alle hoeken.  Daarna kan je de 4 tywraps strak trekken.
  Dan de 3 resterende beugels: daar bevestig je touw + net met een tywrap samen aan de bijbehorende beugels.
 10. Het resultaat

Als je dit ook wilt maken: Succes!

< TERUG <
0 Comments
Geplaatst op 29 Oct 2020, 20:25h
Powered by CuteNews