Een kajak zelf beoordelen

Als je een kajak wilt kopen is het handig om vooraf te weten welke eigenschappen een kajak heeft en of de kajak die je op het oog hebt wel geschikt voor je is.

Waarom is het belangrijk om dat vooraf te weten?

Het verkleint de kans dat je een kajak koopt die je achteraf gezien niet bevalt of die te moeilijk voor je is. Het kan daardoor betekenen dat je de interesse in de sport verliest of je kunt in problemen komen als de kajak te moeilijk is. Je gaat misschien een andere kajak kopen. Toch jammer want dan heb je verlies. Zo zijn er veel redenen mogelijk waarvan voor mij de belangrijkste zijn dat je plezier in het kajakken op zee hebt zonder in een te moeilijke kajak te varen waarmee je in problemen kunt komen.

  Om meer te weten te komen zijn meerdere mogelijkheden:
 1. je kunt gaan praten met een eigenaar van zo'n kajak
 2. je kunt in de kajakwinkel informatie vragen
 3. je kunt op internet naar testverslagen zoeken. Er zijn heel veel forums waar wel over kajaks wordt gediscussieerd. En er zijn ook websites waar testverslagen worden gepubliceerd.
 4. en je kunt de kajak proberen. Bijvoorbeeld door lenen van een mede clublid. Of in een proefvaart (kan meestal maar kort zijn) bij de kanowinkel.

Mijns inziens is het belangrijk om alle van deze 4 mogelijkheden te proberen. Maar onderschat niet wat je allemaal zelf kunt doen. Ik zal hieronder ingaan op wat je zelf kunt doen; qua eigenschappen maar ook de technische kant van de kajak te bekijken.

  Een plan van aanpak:
 1. Verzamel eerst zoveel mogelijk informatie uit de bovengenoemde bronnen 1 t/m3. Niet alleen over eigenschappen, maar ook afmetingen (lengte, breedte en hoogte), volume, scheg of roer, optionele extra's, afbeeldingen. Ga ook kijken naar de kajak. Ga er ook eens in zitten om te kijken of je er wel goed inpast (te groot/te klein)
 2. Probeer voor jezelf een beeld te scheppen van de kajak aan de hand van de op deze website beschreven ontwerp-vormen van kajaks.
   Bijvoorbeeld :
  1. Wat is de vorm van bodem, de kimmen en de zijwanden. Is de bodem vlak, rond of V-vormig. Heeft de kajak een knikspantvorm of niet.
  2. Wat is de zeeg en de rocker van de kajak. Of is de kiellijn (bijna) recht.
  3. Wat is vorm van boeg en achtersteven. Scherp, bol, hol. Met veel of weinig volume. Hoe hoog is de boeg.
  4. Heeft de kajak een scheg of roer. Of is er sprake van een integrale scheg of een hoekige vorm van de achtersteven.
  5. Hoe groot is de kuip
  6. Waar ligt het breedste punt van de kajak
 3. Probeer met dat beeld, dat je hebt gemaakt, en met de informatie op deze website een inschatting van de eigenschappen van deze kajak te maken.
 4. Dan is het tijd om in de kajak te gaan varen (op vlak water). Als je in een kajak van de kanowinkel een kajak kunt lenen zal je waarschijnlijk op vlakwater kunnen varen.
 5. Daarnaast is het ideaal om de kajak ook op zee en in winderige omstandigheden op golven te varen. Korte, steile golven zijn lastiger dan een lange deining en geven de meeste informatie over het gedrag van de kajak. Dus probeer een test in zo'n omgeving te houden.
  Mogelijk moet je voor zo'n proefvaart een beroep doen op kennissen of medeclubleden om van hen een kajak te lenen.
 6. Na afloop kan je alle informatie voor jezelf op een rij zetten. Vergelijk ook je ervaringen op vlak en golvend water. En vraag je vervolgens af of dit een kajak is die je aankan. En of de kajak voldoet aan de eisen en plannen die je hebt.

Het testen

Waar let je op bij de proefvaart op vlakwater en op zee?

  Bijvoorbeeld:
 • hoe is de stabiliteit,
 • wat is de koersvastheid,
 • hoe eskimoteert de kajak
 • enz., enz...............

Hiervoor hebben we altijd een checklist gebruikt. Deze checklist kan je vinden op deze link.

Naast de vaareigenschappen op zee checken we ook technische zaken van de kajak.

  Bijvoorbeeld:
 • of na de proefvaart op zee of vlakwater er geen lekkage in de waterdichte compartimenten is geweest.
 • of de binnenkant van de kajak netjes is afgewerkt en er geen scherpe uitsteeksels van glasmat zichtbaar zijn waardoor je handen of bagage kan beschadigen,
 • of het kompas is af lezen,
 • of de deknaad (verbinding dek op de romp) aan de binnenkant overal is aangebracht en of er een buitennaad van glasvezel (sterk aanbevolen) is toegepast.
 • enz., enz...............

Ook daarvoor gebruikten we een checklist. Deze checklist kan je vinden op deze link.

Stellingen

Elke zeekajak heeft voor en nadelen.

De meeste zeekajakkers kopen eerst een kajak en gaan dan een test erover lezen

Elk kajak-ontwerp is een compromis

Als de kajak je goed past kan je wennen aan de minpunten

Een kajak wordt veel beter als je de kajak aanpast aan je lichaamsbouw

Je hoeft geen kajak-test te lezen; je kunt een kajak makkelijk zelf testen.